Huurtoeslag is een tegemoetkoming in de huurkosten en wordt uitgekeerd door de overheid. Hierdoor wordt het voor iedereen in Nederland mogelijk gemaakt om betaalbaar te wonen. Huurtoeslag is er dus zodat iedereen zich een woning kan veroorloven.

Wanneer krijg je huurtoeslag?

Als je een kamer, een studio, appartement of woning huurt, kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Of je recht hebt op huurtoeslag en hoeveel huurtoeslag je kunt krijgen, is afhankelijk van jouw specifieke situatie, zoals het inkomen dat je ontvangt. Als je bijvoorbeeld teveel verdient, heb je mogelijk geen recht op huurtoeslag of ontvang je minder huurtoeslag. Je ontvangt ook minder huurtoeslag als je een hogere huur hebt. Op deze manier probeert de overheid “scheef wonen” tegen te gaan.

Huurtoeslag voor studenten

Als je student bent, is het ook mogelijk om huurtoeslag te ontvangen. Om als student in recht te hebben op huurtoeslag, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voorwaarden huurtoeslag voor studenten

Hieronder tref je de voorwaarden aan, waaraan je als student moet voldoen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag:
  • Je huur moet minder zijn dan €699,48 per maand als je ouder bent dan 23 jaar. Ben je jonger, dan moet je huur minder bedragen dan €389,05 per maand.
  • In de regel moet je 18 jaar of ouder zijn om huurtoeslag te ontvangen.
  • Je huurt een zelfstandige woning*.
  • Bij de gemeente sta je ingeschreven op je woonadres, evenals eventuele medebewoners.
  • Je verdient niet meer dan €21.600 per jaar.
  • Je hebt niet meer eigen vermogen dan €21.139.
  • Jij en je medebewoners hebben de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning.
  • Er staan geen mensen op het woonadres ingeschreven, die er niet wonen.
* Je woning is een zelfstandige woning als je een woning hebt met een eigen toegangsdeur. Deze kun je van buiten én van binnenuit op slot doen. Je hebt een eigen woon- of slaapkamer, een eigen toilet en een eigen keuken.

​Op de website van de Belastingdienst zijn de precieze voorwaarden voor huurtoeslag na te lezen.

Huurtoeslag of huursubsidie?

We krijgen regelmatig de vraag of je als student huurtoeslag of huursubsidie kunt aanvragen en wat het verschil hiertussen is. De verwarring over deze twee termen is begrijpelijk. Beide termen worden nog gebruikt, terwijl huursubsidie niet meer bestaat. Huursubsidie is inmiddels vervangen door huurtoeslag.

Hoeveel huurtoeslag kan ik krijgen?

Als je wilt weten hoeveel huurtoeslag je kunt krijgen, kun je een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst. Je krijgt dan een aantal vragen, die je moet beantwoorden alvorens je ziet of je recht op huurtoeslag hebt en hoeveel huurtoeslag je kunt krijgen. Je beantwoordt de volgende vragen: Voor welk jaar wil je de proefberekening maken? Wat is je geboortedatum? In welk land woon je? Heb je een toeslagpartner? Wat was je toetsingsinkomen over het jaar waarvoor je de huurtoeslag wilt aanvragen? Woon je op kamers? Is het gebouw, waar je woont, aangewezen voor huurtoeslag? Is het huis aangepast voor iemand met een handicap? Hoeveel kale huur betaal je per maand? Hoeveel servicekosten betaal je per maand? Hoeveel medebewoners heb je?

Hoe vraag ik als student huurtoeslag aan?

Nadat je de proefberekening hebt gemaakt, kun je de aanvraag doen via de website van de Belastingdienst via “mijn toeslagen”. Je ontvangt daarna bericht van de Belastingdienst of je recht hebt op huurtoeslag en hoeveel huurtoeslag je eventueel ontvangt.

Over welk jaar ontvang je huurtoeslag?

Je kunt huurtoeslag aanvragen over het huidige jaar. Ook kun je huurtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen over het vorige jaar. Als je van de Belastingdienst uitstel hebt ontvangen voor het indienen van je inkomstenbelasting, dan is het soms ook mogelijk om huurtoeslag van twee jaar geleden aan te vragen.

​Bron: Belastingdienst