Anti-kraak is wonen voor weinig geld met veel ruimte. Als woningzoekende heb je namelijk de mogelijkheid om tegen een lage huurprijs in een leegstaand gebouw te trekken. Dit kan van alles zijn: een oude school, kantoor, woonhuis of zelfs een verlaten kerk. Klinkt best aantrekkelijk voor een kamerzoeker met een laag budget. Hieronder vind je wat specifieke vragen over anti-kraak, zodat je kunt zien of het voor jou ook een goede optie is.

Waarom bestaat anti-kraak wonen?


Vastgoedeigenaren hebben in deze tijd wel eens last van leegstaande eigendommen. Ze kopen een gebouw maar hebben niet direct de mogelijkheid hier iets mee te laten doen. Om ervoor te zorgen dat hun panden niet worden gekraakt of vernield, bieden sommigen hun eigendommen aan als woonruimte. Zo heeft zowel de huurder (vaak student) als de verhuurder een goede oplossing voor zijn of haar probleem.

Welke organisaties verlenen anti-kraak woningen?


Onze hoofdstad Amsterdam heeft tal van anti-kraakbureaus. Voorbeelden zijn Interveste, AK Beheer, Antikraak Direct, Zwerfkei Beheer, Alvast, Camelot Beheer, HOD en Adhoc Beheer. Elk anti-kraakbureau regelt zijn zaakjes anders. Zo heeft de één veel strengere regels dan de ander. Je hebt bijvoorbeeld kans dat je niet meer dan 4 mensen tegelijk op bezoek mag hebben in je tijdelijke anti-kraakwoning. Of dat je niet langer dan 3 dagen weg mag zijn. Dit zijn nadelen (zie ook kopje ‘Wat zijn de voor- en nadelen?) die per bureau verschillen. Om dit te kunnen vergelijken raden we je aan de websites van de bureaus eens goed te bekijken.

Waar kan ik anti-kraak huren?


Bijna allemaal bieden de vorige genoemde anti-kraakbureaus woningen aan door heel Nederland. Je bezoekt de website en geeft simpelweg aan waar je wilt wonen. Op die desbetreffende stad kijk je dan of er een gebouw leegstaat waar jij jezelf wel in ziet wonen. Per stad zal uiteraard het aanbod verschillen.

Wat zijn de voor- en nadelen van anti-kraak wonen?


De voordelen van anti-kraak wonen zijn inmiddels wel duidelijk. Het is goedkoop en geeft veel ruimte. Daarnaast is de kans dat je iets vindt een stuk groter dan als je gaat zoeken via een kamersite met een eindeloos lange wachtlijst. Het heeft natuurlijk ook wel iets spannends. Hoe gaaf is het om in een oud kantoorpand van een groot bedrijf te wonen in hartje Amsterdam?

Daarentegen zijn er ook nadelen aan deze spannende manier van wonen. De kans bestaat namelijk dat je elk moment uit je huis gezet kan worden. Je er écht thuis voelen gaat dus moeilijk worden en is misschien ook helemaal niet handig. Je huis opleuken door een lik verf op de muur te schilderen en wat dingen op te hangen is namelijk vaak niet toegestaan. Daarnaast is er altijd iemand die jouw huissleutel heeft omdat er af en toe bezichtigingen kunnen zijn. Een gevoel van privacy zal je dus niet snel krijgen. 

Anti-kraak is dus goedkoop, spannend, risicovol en zeker een avontuur op zich. Wil je een kamer vinden voor langere tijd waarvan je zeker bent dat het je eigen huisje is? Dan is Kamers in Nederland misschien toch een slimmere manier om je kamer te zoeken.