Een huisbaas is letterlijk de baas van het huis. Hij of zij is degene waarvan het pand is en verhuurt het aan de huurder. Vaak heeft een huisbaas een heel pand in bezit waardoor hij meerdere kamers kan verhuren. De ene huurder heeft meer contact met de huisbaas dan de ander. Hij of zij is in ieder geval degene waar je elke maand je huur naar overmaakt.

Wat doet een huisbaas?

 
Een huisbaas verhuurt kamers van panden die hij of zij in bezit heeft. Hij pleegt onderhoud (of laat dat doen) waar nodig en zorgt dat alle voorzieningen werken. Word je douche ’s morgens niet warm, dan moet je bij je huisbaas zijn. Hij of zij is uiteindelijk verantwoordelijk voor de basisvoorzieningen van het huis.

Hoe vaak zie ik mijn huisbaas?

 
Dat verschilt per huisbaas. De één vindt het fijn om af en toe even een kijkje te nemen om te checken of alles in orde is of gewoon voor de gezelligheid. De ander laat je alleen het contract tekenen en stuurt verder af en toe een mailtje met wat algemene informatie. Het kan dus erg aan de persoon liggen en/of de manier van zakendoen. Jij als huurder hebt natuurlijk altijd het recht om contact op te nemen met je verhuurder als je iets wilt weten.

Wat doe ik als ik problemen heb met mijn huisbaas?

 
Als er bijvoorbeeld onderhoud gepleegd moet worden en de huisbaas onderneemt geen actie, dan kan je verschillende dingen doen. Je kan een klacht indienen bij de gemeente, een procedure starten bij de rechter, zelf het onderhoud uitvoeren op kosten van de verhuurder, bij de Huurcommissie om huurverlaging vragen of zelf de betaling op de huur opschorten. Natuurlijk kost dit allemaal energie, maar het kan een hoop geld schelen. Verder kan je bij problemen eens goed nadenken of je huisbaas wel degene is waar jij bij wilt huren.